Nieuws
966074
Nieuws

ACHTERGROND

Fijn vaarweer, veel hooikoorts

De komende dagen wordt het zomers mei-weer. Het is droog, de zon schijnt veelvuldig en begin volgende week krijgen we middagtemperaturen tot rond 25 graden. Heerlijk vaarweer dus.

Verwacht wordt dat door het mooie weer weer veel Amsterdammers met hun bootjes op de grachten te vinden zullen zijn.

Maar voor mensen met hooikoorts zijn de verwachtingen minder gunstig.

Op dinsdag gaat het weer in Nederland zelfs richting de tropische 30 graden. Deze weersontwikkeling leidt tot steeds meer bloeiende grassen, zodat er meer pollen in de lucht terecht komen. Daardoor zullen bij mensen die last hebben van hooikoorts de klachten toenemen. PollenallergiePollen veroorzaakt bij sommige mensen hooikoorts, ook wel pollenallergie of pollinose genoemd. Ze kunnen dan de volgende klachten krijgen: jeukende of kriebelende neus en neus-keelholte, niesbuien, verstopte neus, loopneus, kriebelhoest, branderige slijmvliezen, tranende soms bloeddoorlopen ogen en soms lichte benauwdheid. En bijkomende verschijnselen kunnen zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, ontstekingen van de bijholtes en keelontsteking. HooikoortsDe naam 'hooikoorts' refereert aan de vele klachten bij het massale vrijkomen van graspollen in het hooiseizoen. Het heeft dus niet direct te maken met hooi, maar met pollen oftewel stuifmeel. De klachten kunnen ook niet seizoensgebonden veroorzaakt worden door bijvoorbeeld huisstof en schimmels. Tegenwoordig spreekt een arts liever van een periodieke (pollinose) of aanhoudende (huisstof e.d.) allergische rhinitis of conjunctivitis. Meer dan 25% van de bevolking leidt aan een allergische rhinitis. In ongeveer de helft van alle gevallen worden de klachten door pollen veroorzaakt. Het aantal mensen met een allergie neemt trouwens snel toe, naar verwachting zal 50% van de komende generatie aan één of andere vorm van allergie lijden.Welke grassen bloeien er?In Pollennieuws lezen we dat grote vossenstaart, kropaar, draviken, gewoon reukgras, gestreepte witbol, glanshaver en beemdgrassen bloeien. Op meer zandige bermen bloeit onder meer hard zwenkgras. Er is ook al behoorlijk gemaaid zowel in bermen als graslanden; een teken dat de biomassa van grassen en kruiden al flink is toegenomen. Dennen en sparren bloeien en het stuifmeel kan met zijn twee luchtzakken over grote afstanden worden meegenomen door de wind. De bloei van eiken en beuken is vrijwel voorbij. Stuifmeel of pollen van naaldbomen, beuk en eik is licht allergeen.

Bomen waaraan de bloeiwijzen zich nu gaan ontwikkelen zijn onder andere de linden. Kruiden als zuring en smalle weegbree staan te bloeien in graslanden en wegbermen. Soms kleurt de berm rood tot bruinrood door de bloeiende zuringen. Bij droog weer zijn ook de zwevende pluizen met zaad uit rijpe vruchten van wilgen en populieren te zien. We noemen dat wel zomersneeuw. Dit is niet allergeen, net zo min als de zwevende zaadparachuutjes van de al uitgebloeide paardenbloemen.

Aangezien het voorlopig droog is en het warmer wordt, zal de pollendruk verder kunnen oplopen. Ook de wind speelt hierbij een rol. Deze wordt uiteindelijk maandag en dinsdag overal aflandig, namelijk zuidoostelijk, zodat de lucht meer pollen zal bevatten. Immers, lucht die van boven zee wordt aangevoerd bevat minder pollen dan lucht die van boven land komt. De vooruitzichten voor mensen die last hebben van hooikoorts zijn dan ook ongunstig.Bron MeteoGroup