Nieuws/Binnenland
966078
Binnenland

Kamp tornt niet aan afspraken over gaswinning

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is niet van plan terug te komen op de gemaakte afspraken om de gaswinning in Groningen te beperken. Ook niet nu de NAM zegt dat het dichtdraaien van de gaskraan bij Loppersum goed uitpakt.

Om de leefbaarheid in het door aardbevingen getroffen Groningen te verbeteren, besloot het kabinet in januari om de gaswinning in Groningen voor 2014 en 2015 te beperken tot 42,5 miljard kuub. Rond Loppersum ging de gaskraan voor 80 procent dicht. Volgens de NAM geeft onderzoek een positief effect aan voor dit gebied en leidt de maatregel „slechts tot een geringe toename van de aardbevingsdreiging elders in de provincie”.

Evenwicht

Voor Kamp is het geen reden om gaswinning nog verder te beperken, zei hij vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. „We hebben het evenwicht gezocht en gevonden tussen de veiligheid van de bewoners en economische belangen waarbij mensen in binnen- en buitenland gas nodig hebben om te koken en hun huis te verwarmen. Wij zijn niet van plan nog minder gas naar boven te halen.”

Kamp zei dat hij ook niet wil terugkomen op de met de Groningers gemaakte afspraken als het gasverbruik laag blijft en de gasinkomsten blijven tegenvallen. „Ik blijf me houden aan het afgesproken plafond voor de gaswinning”, aldus Kamp. Donderdag werd uit CBS-cijfers volgens de bewindsman zeer duidelijk hoe groot „de impact is van de gaswinning op de economie”. De economie kromp de eerste maanden van dit jaar, omdat in de milde winter minder vraag naar gas was.