Nieuws/Binnenland
966105
Binnenland

BLOG WERELDZEILER JOSHUA

Zeilen, lekker eten en Caribische kip

Iedereen heeft vast wel eens een exotisch plaatje gezien van een Caribisch wit strand bijbehorend azuurblauw water en prachtige koraalriffen met tropische vissoorten. Dit beeld van de Cariben is misschien wel de grootste bron van haar aantrekkingskracht.

Je kunt je daarbij misschien een voorstelling maken van heerlijke barbeques op het strand waar verse vis, garnalen en kreeft worden gegrild. Hoewel dit zeker op de eilanden gebeurt, staan vis, kreeft en ander zeevoedsel minder vaak op het menu dan je zou verwachten. Vaak leggen ze het af tegen de gevederde allemansvriend: de kip.

Als je zeilt in de Cariben is er eigenlijk geen ontkomen aan kip. Het onafhankelijkheidsplein in Trinidad laat dat misschien wel het beste zien en ik kijk er mijn ogen uit. Het plein waar de overheid en regering gehuisvest zijn , biedt een kaleidoscoop aan fastfood kipketens. Ik wandel een paar honderd meter en loop langs de Church's Chicken, Trini fried chicken, Jus Grillen (chicken), Royal Castle chicken, Red Rooster Chicken, nog een Trini fried Chicken met als klap op de vuurpijl een van de best lopende vestigingen ter wereld van Kentucky Fried Chicken.

Het is niet zo dat er geen vis is, ook al zijn de visstanden de afgelopen decennia gedaald. Er worden hier nog steeds grote vissoorten als Tonijn, Zwaardvis en Dorade gevangen en de lokale prijzen zijn alleszins redelijk. Een belangrijk deel van de vis wordt echter geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Als we op de visafslag in Trinidad zijn en met een Amerikaanse visser praten moet hij er om lachen:  "Ze exporteren prachtige vissoorten, verse Sushi grade tonijn en importeren diepgevroren legbatterijkip! Dat geloof je toch niet"

 Het bewijs van de mooie visstand hier heb ik zelf kunnen leveren: twee weken geleden ving ik een Blue Marlin van 2 meter. De export van hoogwaardige vis in ruil voor kip klinkt zuur, maar op de eilanden waar Katia en ik kwamen leek het vooral en kwestie van smaak. Vis is vaak vergelijkbaar qua prijs met rund en lamsvlees en dat wordt wel gekocht. Op sommige toeristische eilanden is vis helaas voor locals onbetaalbaar geworden. Als een toerist 40 dollar voor een kreeft betaalt is dat voor de eilandbewoners vaak een aantal bruggen te ver. De meeste locals die ik echter spreek, zijn vooral van mening dat de grote kipconsumptie een kwestie van smaak en niet van geld is: "want zeg nou zelf, wat is er nu lekkerder dan een vers gefrituurd Caribisch kippetje?"

Joshua & Katia komen deze zomer naar Nederland om borrellezingen te geven. Je bent van harte welkom.