Nieuws/Buitenland
966118
Buitenland

Olifant doodgeschoten in Krugerpark

Voor het eerst in 10 jaar hebben stropers in het Zuid-Afrikaanse nationaal park Kruger een olifant neergeschoten. Het park staat bekend om het grote aantal neushoorns dat jaarlijks ten prooi valt aan stropers, maar olifanten waren de dans de laatste jaren ontsprongen.

De stier is gedood voor het ivoor van zijn slagtanden, zei een woordvoerder van het park tegen de Zuid-Afrikaanse krant The Independent. De olifant werd donderdag gevonden door parkopzichters. Vanaf het onfortuinlijke dier liepen voetsporen van circa vier onbekenden in de richting van de grens met Mozambique.

Neushoorns

Het park grenst voornamelijk aan Mozambique en wordt daar bewaakt door het Zuid-Afrikaanse leger. Met die maatregel probeert het land het stropen onder controle te krijgen, maar alleen dit jaar al werden 245 neushoorns in het Krugerpark gedood.

De jacht op olifantenivoor neemt de laatste tijd toe, vooral in Mozambique en Zimbabwe. Daar worden olifanten niet alleen doodgeschoten, de laatste tijd zijn er ook dieren gedood met het gif cyanide.

In het Krugerpark leven circa 16.700 olifanten, volgens een telling uit 2012.