Nieuws/Buitenland
966120
Buitenland

Strafblad voor afscheid van opa onder schooltijd

Een Britse vrouw uit Lancashire, die haar 13-jarige zoon tien dagen van school heeft gehaald, zodat hij afscheid kon nemen van zijn stervende opa op Mallorca, heeft een strafblad gekregen. Volgens de schoolleiding was er geen sprake van een 'uitzonderlijke situatie' en hoorde de jongen gewoon op school te zijn.

Dit meldt de Daily Mail. De 35-jarige Sally Randall verzocht de schoolleiding van Norden High School enkele maanden geleden om haar zoon onder schooltijd mee te mogen nemen naar Mallorca, waar zijn grootvader stervende was. De laatste wens van zijn zieke opa was de hele familie bij elkaar hebben om van iedereen afscheid te kunnen nemen. Toen Sally geen toestemming kreeg om haar zoon van school te halen is ze evengoed gegaan en samen met haar zoon tien dagen bij haar zieke schoonvader op het Spaanse eiland verbleven. De man leed aan alvleesklierkanker en is drie maanden na de reis overleden.

Omdat enkel 'bewijsbare ziekte van het kind', 'godsdienstige verplichtingen' en 'falen van locale autoriteiten in transportmogelijkheden' als geldige redenen worden gezien om schooldagen te verzuimen, kreeg de vrouw een boete opgelegd. Omdat zij die niet betaalde moest ze voor de rechtbank verschijnen en heeft ze ook een strafblad gekregen. "Ik heb niets verkeerd gedaan", verklaarde de vrouw op emotionele wijze in de rechtszaal. "Afscheid nemen van een stervende opa is naar mijn inziens wel degelijk een geldige reden om een kind een paar dagen van school te halen. Daar hoort geen straf tegenover te staan."

De schoolleiding wil niet op de kwestie reageren.