Nieuws
966147
Nieuws

'Overheid kan 5 miljard besparen op ICT'

Als de ICT-projecten bij de overheid op een juiste manier zouden worden uitgevoerd, dan scheelt dat 5 miljard euro aan kosten op jaarbasis. Van dat bedrag is zo'n 1,3 miljard euro direct te wijten aan mislukte projecten. De rest komt doordat automatiseringssystemen eigenlijk te complex zijn gemaakt, zodat er te veel geld nodig is voor het beheer en onderhoud ervan.

Deze schatting maakte Lauran Matthijssen, oud-ICT-specialist op het ministerie van Landbouw, vrijdag voor de tijdelijke ICT-commissie. Die onderzoekt namens de Tweede Kamer waarom de overheid zo vaak de mist ingaat met automatiseringsprojecten.

Volgens Matthijssen is het niet zo dat van de ongeveer 10 miljard euro die de overheid jaarlijks uitgeeft aan ICT, jaarlijks 5 miljard wordt verspild louter doordat projecten mislukken. Die bewering van anderen noemde hij overdreven. Matthijssen publiceerde al jaren geleden artikelen over de verspilling, maar daarna bleef het altijd „oorverdovend stil”.

Roepende in de woestijn

Volgens hem worden ICT-projecten „zo gekneed” dat leveranciers er veel aan verdienen. „Een systeem dat 108 miljoen euro kostte, kon ook voor 4 miljoen”, zei Matthijssen. Hij heeft dit soort kwesties aangekaart maar voelde zich een roepende in de woestijn. Hij vindt dat de overheid „ervoor moet zorgen dat ze geen poot wordt uitgedraaid”. Hij ziet dat binnen ministeries geen kennis is over wat precies nodig is en wat het zou moeten kosten.

Maar volgens Maarten Hillenaar, de afgelopen jaren verantwoordelijk voor informatiseringsbeleid bij het Rijk, werken er tientallen goede projectleiders bij de rijksoverheid. „Versterking is wel welkom vanwege het groeiende belang van ICT.” De genoemde bedragen over verspilling noemde hij „onzin”. Hij kon er zelf voor de commissie geen getal aan hangen. Ook het woord verspilling vond hij misplaatst, omdat dit suggereert dat er willens en wetens geld in de prullenbak wordt gegooid. Dat is volgens Hillenaar niet het geval.