Nieuws/Buitenland
966148
Buitenland

VS en Iran: nog veel te bespreken

Amerikaanse en Iraanse functionarissen hebben vrijdag gewaarschuwd tegen te hoge verwachtingen van de onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran. In Wenen wordt vrijdag opnieuw gesproken over een blijvend akkoord tussen Iran en zes wereldmachten.

Een hoge Amerikaanse functionaris zei dat gesprekken zwaar en moeilijk zijn geweest. „Iran moet nog een aantal grote beslissingen nemen. We zijn bezorgd dat er geen vooruitgang wordt geboekt. Er is weinig tijd”.

De Iraanse minister Javad Zarif van Buitenlandse Zaken liet weten dat er nog „veel inspanningen” nodig zijn. De EU is optimistischer gestemd. „We hebben veel werk verzet”, aldus een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Hij noemde de gesprekken „zeer behulpzaam en nuttig”.

Heet hangijzer

Een heet hangijzer is de capaciteit die Iran mag hebben om uranium te verrijken. Hoogverrijkt uranium kan worden gebruikt voor kernwapens. Ook zijn er nog vragen over de „mogelijk militaire dimensie” van Irans nucleaire programma. Iran zelf zegt dat het alleen vreedzame doeleinden nastreeft.

Uit een gelekt VN-rapport bleek vrijdag nog dat Iran bezig is zijn programma voor ballistische raketten uit te breiden. In augustus is een nieuwe lanceerbasis ontdekt. De bouw van een tweede lanceerlocatie zou bijna zijn voltooid, schrijven experts in het rapport.

De gesprekken deze week in Wenen zijn de vierde ronde van de onderhandelingen tussen Iran en de VS, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, China en Rusland anderzijds. Ze willen uiterlijk 20 juli een akkoord bereiken. Iran heeft de afgelopen maanden al wel concessies gedaan, waardoor de sancties tegen het land zijn verminderd.