Nieuws/Binnenland
966150
Binnenland

45 cameraploegen trekken 24 uur door Nederland

Ode aan de zorg

Op het moment dat u dit leest, zijn 150 tv-makers al urenlang in touw voor de grootste medische tv-operatie ooit in Nederland. Sinds middernacht trekken vijfenveertig cameraploegen een etmaal lang door ons land om de hartslag te meten van onze gezondheidszorg. Het resultaat van al die inspanning is vanaf 3 september bij de EO te zien in de vijfdelige serie Zij houden Nederland in leven.

Spin in het web, naast producent I Care Producties, is EO-eindredacteur Ellen Danhof. „Tijdens onze laatste briefing met de veertig regisseurs was ik behoorlijk onder de indruk. Zij zijn nu met hun camera- en geluidsmensen toch maar mooi 24 uur op pad voor deze unieke reportageserie.”

Het programma-idee komt uit Engeland, waar het onder de titel Keeping Britain Alive met succes door de BBC werd uitgezonden. Voor de Nederlandse versie waren er diverse kapers op de kust, maar tv-manager Peter Beker van de EO hapte als eerste toe toen bekend werd dat I Care de rechten had aangekocht.

Niet eerder werd op zo’n grote schaal – zeventig camera’s worden er ingezet – het werk van onze 1,2 miljoen werkers in de zorg en hun 630.000 patiënten vastgelegd. Geboortes, vechten voor leven, psychiatrische keuzes en opereren op het scherpst van de snede: de kijker zit er bovenop.

Danhof: „We volgen vandaag artsen, verpleegkundigen en patiënten in een aantal ziekenhuizen, rijden mee met ambulancediensten, vliegen mee in de traumaheli en varen mee met de havenarts in Rotterdam. Maar we volgen ook de psychiater in een tbs-kliniek en zien hoe een bevlogen chirurg zijn werk doet in een brandwondenkliniek. Op Terschelling filmen we in een drukke huisartsenpraktijk, dichter bij huis zijn we bij een thuisbevalling en volgen we mantelzorgsters die zich met hart en ziel inzetten voor hun partner met Alzheimer of hun kind dat in coma ligt.”

Ziekenhuiskapper

„Maar ook de ziekenhuiskapper wordt niet vergeten. De gezondheidszorg is zo wijdvertakt en overal zijn verhalen op te tekenen van hoop en verdriet, maar ook en misschien wel juist van heel veel liefde.”

Bij de tv-opnamen gaat zorgvuldigheid boven alles. Een must, na alle commotie vorig jaar rondom het VUMC, waarbij patiënten buiten hun medeweten werden gefilmd voor een tv-programma. Danhof: „We hadden hierdoor wel op enige weerstand vanuit ziekenhuizen gerekend, maar de redactie merkte dat de naam van onze omroep kennelijk veel vertrouwen uitstraalt. Samen met I Care Producties hebben we meteen een medisch protocol opgesteld, waarin precies staat hoe en wanneer we patiënten om toestemming vragen en wanneer we wel, maar ook beslist niet draaien. Bovendien zijn onze regisseurs duidelijk gebrieft over wat wel en niet mag”, aldus de eindredacteur, die nog in spanning verkeert of die thuisbevalling er ook echt gaat komen. „We hebben ’m bij vier verloskundepraktijken uitstaan, één baby moeten we binnen die 24 uur dan toch wel geboren zien worden…? En misschien hebben we geluk en worden het er wel drie…”