Nieuws/Binnenland
966159
Binnenland

Reuma verlaagt kans op zwangerschap

Jonge vrouwen met reumatoïde artritis (RA) en een kinderwens raken moeilijker zwanger dan hun leeftijdsgenoten zonder RA. Dit blijkt uit een studie, uitgevoerd door Jenny Brouwer, van het Erasmus MC.

Waar 80 tot 90 procent van de gezonde vrouwen binnen een jaar zwanger wordt, is dat bij vrouwen met RA slechts 58 procent. Ruim 15 procent van de vrouwen met RA wordt helemaal niet zwanger.

Deze verminderde vruchtbaarheid kan deels worden verklaard door het gebruik van NSAID's (ontstekingsremmende pijnstillers), prednison en een hoge ziekteactiviteit.

'Medicijnen staken'

Reumatoloog Radboud Dolhain: ''De arts kan bekijken of bijvoorbeeld het gebruik van NSAID's tijdelijk kan worden gestaakt. Ook kunnen verschillende combinaties van medicatie worden geprobeerd, zodat de ziekteactiviteit wordt getemperd, terwijl de dosis prednison zo laag mogelijk blijft.''

Dat vrouwen met RA moeilijker zwanger raken, was al langer bekend. Hoeveel vrouwen met RA moeite hebben met zwanger worden, en hoe dat komt, is echter pas naar voren gekomen uit een analyse van gegevens uit het bijzondere PARA-cohort van het Erasmus MC. Het PARA-cohort is een groep van meer dan 300 jonge vrouwen met RA die al sinds 2002 worden gevolgd.

De studie is gepubliceerd in het toonaangevende vaktijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases.

Reumatoïde artritis is een auto-immuun ziekte waarbij het afweersysteem zich keert tegen de gewrichten en daar ontstekingen veroorzaakt. De ziekte kan op alle leeftijden ontstaan. Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft een bepaalde vorm van reuma, per jaar wordt bij ruim 7000 mensen reumatoïde artritis vastgesteld. Het merendeel is vrouw.