Nieuws/Buitenland
966164
Buitenland

Fossiele brandstoffen Frankrijk bijna op

Olie, kolen en gas raken snel op in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Fransen hebben binnen een jaar geen enkele fossiele brandstof meer over.

De Britten kunnen nog zo'n vijf jaar olie winnen, maar het gas raakt over 3 jaar al op. Dat blijkt uit een rapport van de Global Sustainability Institute van de Britse Anglia Ruskin University, meldde de BBC vrijdag.

Europa afhankelijk

Europa wordt volgens het rapport meer afhankelijk van Noorwegen, Qatar en Rusland. Laatstgenoemde is de komende vijftig jaar nog niet door zijn olie heen, als het op dezelfde snelheid blijft winnen. Ook zit er meer dan honderd jaar aan gas en Vijfhonderd jaar aan kolen in de Russische grond. Noorwegen heeft voor 420 jaar aan gas, en Qatar heeft op basis van de huidige consumptie zelfs meer dan 1000 jaar aan gas.

Professor Victor Anderson van het instituut pleit voor een Europese inspanning naar duurzame energie, zoals zonne- en windenergie om van minder afhankelijk te worden van landen buiten Europa.

Het onderzoek is volgens het instituut gebaseerd op de laatst beschikbare kennis van reserves en op data over de huidige consumptie.