Nieuws/Binnenland
966171
Binnenland

Aan de slag voor Q-koortspatiënten

Chronische Q-koortspatiënten uit het hele land worden vanaf volgende maand uitgenodigd voor een individueel gesprek met Q-support.

De stichting voor patiënten werd opgericht na een debat in de Tweede Kamer. In het gesprek worden problemen en wensen geïnventariseerd. Q-support hoopt zo een bijdrage te kunnen leveren aan oplossingen.

Voorzitter Annemieke de Groot heeft dat maandag gezegd over het plan dat ze maakte voor de besteding van 10 miljoen euro die Den Haag ter beschikking stelde na een evaluatie van de Q-koortsepidemie.

Schrijnend

Het geld is bedoeld voor onderzoek, advies aan en begeleiding van chronische Q-koortspatiënten, een doelgroep van naar schatting 1100 zieken. Het gaat om patiënten met chronische Q-koorts en mensen met chronische vermoeidheidsklachten of concentratieproblemen na een Q-koortsbesmetting.

De Groot sprak de afgelopen maanden met veel patiënten. Haar werd bevestigd dat er nog heel veel pijn zit. „Het zijn schrijnende verhalen van sterke mensen wiens leven van de ene op de andere dag is veranderd. Patiënten willen gehoord worden”, concludeerde ze.

Alle patiënten zullen daarom worden benaderd voor een gesprek met een professional en een ervaringsdeskundige, een lotgenoot die hun situatie begrijpt. „We gaan ze niet beter maken maar kunnen wel hulp bieden”, aldus De Groot.

Onbegrip

Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat tot oprichting van de stichting werd besloten. Er is veel onbegrip dat het zo lang heeft geduurd. „Het heeft lang geduurd maar daar kan ik niks aan doen. Ik wil nu alles proberen om snel aan de slag te gaan.”

„We zullen aandringen op vaart in het proces. Het kan wat ons betreft niet snel genoeg gaan”, bevestigde voorzitter Michel van den Berg van patiëntenorganisatie Q-uestion maandag.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) komt op 12 februari naar de Q-koortsbrandhaard Herpen om het werk van de stichting officieel in gang te zetten. Het plan van Q-support is bedoeld voor de komende vijf jaar maar als het geld eerder op is, zal de onafhankelijke stichting niet aarzelen om de minister om meer te vragen, kondigt de voorzitter aan.

Door de Q-koorts werden vooral in Brabant duizenden mensen ziek. Meer dan 25 patiënten overleden.