Nieuws/Binnenland
966191
Binnenland

Geen vervolging agenten voor dood arrestant

Zes agenten van het politiekorps in Amsterdam worden niet vervolgd voor de dood van een arrestant vorig jaar. De politiemensen hebben volgens de richtlijnen gehandeld, concludeerde de Rijksrecherche na een onderzoek.

Een 38-jarige man overleed in juni 2013 nadat de politie hem in een woning in de flat Geldershoofd in Amsterdam-Zuidoost had opgepakt. Die arrestatie verliep niet zonder slag of stoot. De man was zeer agressief en verzette zich zo hevig, dat het vier agenten aanvankelijk niet lukte hem aan te houden.

Ze trokken zich daarop terug en kwamen terug met een schild om zich te beschermen en hem alsnog te overmeesteren. Ook hadden ze een politiehond bij zich. Vervolgens raakte de man onwel. De hulpdiensten reanimeerden hem en toen hij bij kennis kwam, werd hij naar een ziekenhuis gebracht. Daar is hij een dag later overleden.

De politie kwam bij de man nadat een flatbewoner had gebeld over een verwarde man die zich erg overspannen en agressief zou gedragen en voor overlast zorgde.

Nabestaanden hebben na de dood van hun familielid aangifte gedaan tegen de politie. De advocaat kan nu in beroep gaan bij het hof om te vragen of justitie de betrokken agenten alsnog gaat vervolgen.