Nieuws
966207
Nieuws

ABN Amro ziet 'broos herstel' economie

ABN Amro heeft zijn resultaat in het eerste kwartaal op jaarbasis, exclusief bijzondere posten, zien toenemen van €290 miljoen naar €378 miljoen. Financieel bestuurder Kees van Dijkhuizen spreekt van 'een mooi kwartaal'.

Dit resultaat maakte de bank vrijdagochtend bekend. Gecorrigeerd voor eenmalige posten is de bank zeer tevreden. Netto zakte het kwartaalresultaat met 25% tot €311 miljoen.

De bank meldde een ratio van 12,9% en is daarover tevreden. De afboekingen op kredieten gingen van €259 naar €361 miljoen. ABN Amro verwacht dat dit voor heel 2014 onder het niveau van vorig jaar blijft.

De bank, een van de grootste kredietvertrekkers in Nederland, ziet dat het economisch herstel in Nederland broos is. 'We zien dat toch nog wel hele hoge voorzieningen, het midden- en kleinbedrijf heeft het toch wel heel moeilijk. De investeringen en industriële productie gaan de goede kant, de arbeidsmarkt heeft het nog slecht'', aldus Van Dijkhuizen vrijdagochtend tegenover zakenzender BNR.

Broos herstel

Politici die claimen dat Nederland uit de crisis is hield Van Dijkhuizen bij de les. ''We zijn uit de crisis aan het komen. Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Dit is een broos herstel, maar onderliggend zien we wel degelijk herstel in de goede richting.''

Over de aangekondigde beursgang zei Van Dijkhuizen vanochtend dat als ABN Amro het resultaat van het vorige kwartaal weet door te zetten, eind dit jaar een advies aan de Staat volgt over de notering. Die besluit of en wanneer een notering wordt doorgezet.