Nieuws
966212
Nieuws

Groot onderzoek cyberspionage België

Alle computers van de Belgische overheid worden gecontroleerd op spionagesoftware. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken is op zeker 49 computerservers een Russisch spionagevirus gevonden. Daarom worden nu ook alle andere computers van de overheidsdiensten onder handen genomen, meldde De Tijd vrijdag.

Voor de schoonmaak is een taskforce met computerexperts van de militaire inlichtingendienst en de federale politie samengesteld. Nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken is 'opgeschoond', volgen onder meer de kanselarij, de staatsveiligheidsdienst en de politie. Aangeboden hulp van de Amerikaanse CIA hebben de Belgen afgeslagen.

Telecombedrijf Belgacom, voor het grootste deel in handen van de staat, heeft de hulp ingeroepen van het Nederlandse ict-bedrijf Fox-IT om een virus van de Britse geheime dienst GCHQ te verwijderen. De regering probeert buitenlandse inlichtingendiensten en bedrijven echter om veiligheidsredenen zoveel mogelijk te weren.

Zaterdag wisten hackers in te breken op computers van de Belgische Buitenlandse Zaken. Volgens De Tijd is de regering ervan overtuigd dat Rusland achter de aanval zat. Moskou zou daardoor gevoelige informatie over Oekraïne hebben bemachtigd.

Voor de grote schoonmaak heeft België 2 miljoen euro gereserveerd.