Nieuws
966218
Nieuws

Hoger ongevalrisico voor zwangere automobilisten

Zwangere automobilisten zijn vaker bij zware auto-ongelukken betrokken dan niet-zwangere vrouwen, zo blijkt uit een rapport in het Canadian Medical Association Journal. Vooral vanaf de derde maand zwangerschap neemt het risico op een ongeluk sterk toe.

De onderzoekers schrijven het verhoogde risico op een ongeval toe aan voorkomende bijwerkingen, zoals vergeetachtigheid, vermoeidheid en gebrek aan concentratie. ”De beperkingen nemen halverwege de zwangerschap sterk toe, hoewel de fysieke veranderingen nauwelijks waarneembaar zijn. Er kan dan zelfoverschatting optreden”, schrijft onderzoeker Donald Redelmeier

500.000

Hij en zijn team analyseerden gedurende vijf jaar de betrokkenheid van 500.000 vrouwen bij auto-ongelukken met minimaal twee auto’s, waarbij spoedeisende hulp nodig was. ”Gemiddeld is een vrouw in Canada 177 keer per maand betrokken bij een ongeluk, hoogzwangere vrouwen zijn dat 252 keer." Redelmeier liet in het onderzoek de schuldvraag buiten beschouwing. Opvallend is dat er geen verhoogd ongevalrisico voor zwangere voetgangers naar voren kwam.

 

Redelmeier trekt de conclusie dat zwangere dames zich bewust moeten zijn van de risico’s. ”Statistisch gezien zijn 1 op de 50 zwangere vrouwen bij een verkeersongeval betrokken, maar dan nog rijden vrouwen veiliger dan mannen", stelt de onderzoeksleider.