Nieuws/Binnenland
966229
Binnenland

’Schandalig zoals het kabinet op deze kwetsbare groep wil bezuinigen’  

Uitslag Stelling: Een stomme regeling

Het beleid van de regering raakt kant noch wal. En dat geldt niet alleen waar het gaat om mantelzorg. Dat is de mening van een grote meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. „De regering moet met een totaalvisie komen met betrekking tot gezin, werk en zorg. Het is nu een samengeraapt zooitje”, zo verwoordt een van u.

In Nederland krijgen meer dan 400.000 mensen jaarlijks een zogeheten mantelzorgcompliment. Het gaat om een bedrag van 200 euro per persoon. Op 1 januari 2015 wordt deze regeling echter afgeschaft. Driekwart van de deelnemers heeft totaal geen begrip voor deze bezuinigingsmaatregel van het kabinet. „Mantelzorgers hoor je te belonen, niet te bestraffen”, zegt een deelnemer. Iemand anders voegt daar aan toe: „De regering wil dat we meer voor onze ouders zorgen, maar wil hier niets voor terugdoen. Hoe krom is dat.”

Beloning

„Mantelzorgcompliment moet blijven en zelfs verhoogd worden”, bepleit een respondent. Ruim 80 procent onderschrijft deze visie. Het verlenen van mantelzorg bespaart de overheid veel geld en zou dus juist beloond moeten worden, zo vindt de overgrote meerderheid. Slechts 7 procent van de deelnemers vindt 200 euro voldoende. Een kwart denkt eerder aan een bedrag van 200 tot 500 euro en 45 procent gaat nog een stapje verder en pleit voor een vergoeding van 500 tot 1000 euro.

Een enkeling vindt het betalen van een vergoeding aan mantelzorgers maar onzin. „Ik ben jaren mantelzorger geweest maar ben er nog nooit voor betaald. Mensen kennen geen naastenliefde meer.” Een andere deelnemer zegt: „Als kinderen voor ouders willen zorgen, doen ze dat toch wel. Er kan dus makkelijk op bezuinigd worden.”

Korten

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) wil korten op de AOW-uitkering van senioren die samenwonen met één van hun kinderen. Dat kan volgens haar prima omdat kosten worden gedeeld. Dat is absoluut niet waar, zegt 87 procent van de stemmers op de Stelling van de Dag. Driekwart van de deelnemers zegt te verwachten dat het in huis nemen van ouders tot hogere kosten zal leiden.

Iemand van u deelt een flinke sneer uit aan de regering: „Ons kabinet bestaat uit welgestelde mensen die geen idee hebben hoe je moet rondkomen van een minimuminkomen.” Een andere respondent heeft het op de PvdA gemunt: „Goede sier maken met miljarden in het buitenland en geld voor ontwikkelingshulp maar eigen hulpbehoevende mensen en familieleden worden in de steek gelaten. Zie daar het sociale gezicht van de links elitaire PvdA.”

„Regelmatig is het onderwerp van gesprek tussen mij en mijn ouders om hen, als dat nodig is, in huis te nemen. Door de maatregelen die het kabinet wil nemen, heeft mijn moeder al gezegd dat ze er vanaf wil zien, omdat ze mij financieel niet wil belasten. Mantelzorg is juist een goede manier om de zorgkosten omlaag te brengen. Dan moet je niet de mensen straffen omdat ze voor deze mooie en simpele oplossing kiezen”, zo houdt een respondent Klijnsma voor.

Een respondent vat de gevoelens van velen nog eens samen: „Mantelzorg doe je uit liefde en niet uit financiële overwegingen. Dat weet Jetta Klijnsma ook. Daarom is het juist zo laf om de kleine beloningen die er zijn en de mogelijke voordelen af te schaffen en geld te halen bij mensen die in deze maatschappij nog iets voor elkaar over hebben. Als je aan de ene kant wilt dat mensen voor elkaar zorgen omdat de overheid haar handen ervan af trekt, moet je niet de mensen die dat doen financieel duperen. In een woord: walgelijk.”