Nieuws/Binnenland
966236
Binnenland

Miljoenenbeslag bij machinehandelaar

Bij een internationale actie tegen witwassen hebben de politie en FIOD voor meer dan tien miljoen euro in beslag genomen. Het gaat om onroerend goed, horloges, contant geld, administratie en banktegoeden. Een 60-jarige man uit Rosmalen wordt verdacht van het witwassen van criminele opbrengsten sinds 2002.

Tijdens het onderzoek zijn in totaal 25 woningen in Nederland, Montenegro, Liechtenstein, Spanje en Zwitserland doorzocht. De opbrengsten werden ondergebracht bij trustkantoren in de Verenigde Arabische Emiraten, Liechtenstein, Montenegro en Zwitserlan. Hoewel de man deed alsof hij niet bij het geld kon, denkt het Openbaar Ministerie dat hij achter de schermen aan de touwtjes trok.

De opgepakte man gebruikte machinehandel als dekmantel. Op papier staat dat hij machines en gereedschappen leverde in diverse landen, maar in werkelijkheid ging het om geld- of drugstransporten.

De man werd al eerder veroordeeld voor het faciliteren van drugstransporten. De man is niet aangehouden. Mogelijk wordt hij op een later moment verhoord. Het onderzoek loopt nog.

De zoekacties waren afgelopen dinsdag en woensdag. Het onderzoek is in handen van het combiteam van politie en FIOD, dat onderzoek doet naar criminelen die veel geld hebben verdiend en van wie het vermogen nauwelijks traceerbaar is door ingewikkelde financiële constructies.