Nieuws/Binnenland
966251
Binnenland

Verbouwen op kosten van de zaak

Het Hof in Amsterdam heeft een streep gehaald door een van de oudste fiscale trucjes in het boek: laat je woning verbouwen en de rekening betalen door je bedrijf.

 Doorgaans zijn het directeuren of andere managers die hiermee weg denken te komen. Af en toe loopt er een tegen de lamp bij een wakkere belastinginspecteur die de verbouwingskosten dan toch echt als uitgekeerd loon ziet en vervolgens belast.

Dat merkte een directeur van een BV, onderdeel van een onderneming die in 2000 enkele panden had gekocht. Een van die panden werd op de dag van aankoop doorverkocht aan deze directeur. Op zich is dat al iets om de wenkbrauwen over op te trekken. De directeur liet het pand echter ook nog eens verbouwen voor €1,7 miljoen. Op kosten van het moederbedirijf, met goedkeuring van de ondernemingsleiding. Zijn verhaal tegen opsporingsdienst Fiod: dat geld was een extra beloning voor zijn diensten. Het stond echter bij het bedrijf niet als loon in de boeken, maar als voor de winst aftrekbare kosten. „Precies daarover viel de Belastingdienst”, aldus Steven Oomens van Fiscaal Up to Date. De inspecteur belastte de verbouwingskosten als nettoloon en legde naheffingsaanslagen op aan de BV. Protest mocht niet baten: het Hof Amsterdam heeft deze naheffingsaanslagen in navolging van rechtbank Haarlem gehandhaafd. Oomens: „Gelet op de omvang van de verbouwing en de verklaringen van de directeur vond het Hof het aannemelijk dat de verbouwingsuitgaven op aangeven van de ondernemingsleiding waren gedaan. Het Hof heeft daaruit de conclusie getrokken dat het om niets anders dan loon ging.”