Nieuws/Binnenland
966255
Binnenland

Aanvullend pensioen telt mee bij toeslagen?

Mevrouw De Valk, mijn vraag aan U is het volgende. Wij kregen altijd huursubsidie en zorgtoeslag. Maar wij hebben alle toeslagen stopgezet, omdat wij  veel terug moesten betalen met terugwerkende kracht vanaf 2009, omdat wij toen een WAO-uitkering kregen. Nu krijgen we AOW en aanvullend pensioen. Volgens de Belastingdienst hebben wij nu weer recht op toeslagen omdat wij inmiddels AOW-ers zijn. Maar wij hebben ook nog een aanvullend pensioen, dus dan heb je meer inkomen. De medewerker van de Belastingdienst zei echter dat dat geld niet word meegerekend bij de toekenning van toeslagen, maar spaargeld wel. Ik vind dit verwarrend. Mevrouw De Valk, kunt u me vertellen hoe het zit?

Dank voor uw vraag. U heeft het goed gezien; een aanvullend pensioen is wel degelijk inkomen en telt dus mee om te bekijken of u recht heeft op toeslagen. De meneer van de Belastingdienst had het over spaargeld, dus ik weet niet helemaal zeker of u geld krijgt van een pensioenfonds of dat u tijdens uw werkzame leven geld gespaard heeft voor uw oude dag, dat u nu gebruikt om uw AOW aan te vullen (dat is dan spaargeld en dat heeft niet altijd invloed op uw toeslag). 

U heeft tot 1 september 2014 om de toeslagen over 2013 aan te vragen. Als u inmiddels belastingaangifte hebt gedaan over 2013 en u vraagt vervolgens toeslagen aan, zal de Belastingdienst u op basis van de aanslag over 2013 een toeslag toekennen. Dan is de kans dat u moet terugbetalen dus heel klein.

Als u eenmaal weer toeslagen krijgt, moet u wijzigingen in uw inkomen, uw adres, maar ook eventueel overlijden van uw partner binnen vier weken doorgeven. U kunt daarvoor de belastingtelefoon bellen.Wijzigingen snel doorgeven is tegenwoordig niet alleen verplicht, maar u voorkomt er ook een boete mee.