Nieuws/Buitenland
966261
Buitenland

Oppositie op voorsprong in verkiezingen India

De oppositie in India lijkt op weg naar een monsterzege bij de parlementsverkiezingen. De Nationale Democratische Alliantie, een verbond van centrumrechtse oppositiepartijen onder aanvoering van de BJP, kan de overwinning eigenlijk niet meer ontgaan. De alliantie van beoogd premier Narendra Modi staat in zeker 325 kiesdistricten op winst, terwijl ze maar 272 zetels in het parlement nodig heeft voor een meerderheid. De regerende Congrespartij geeft toe de verkiezingen te hebben verloren.

De Bharatiya Janata Partij (BJP) van Mori staat voor in 273 districten. De regerende Congrespartij stevent af op een verpletterende nederlaag, waarbij zelfs gevreesd moet worden voor de zetel van Rahul Gandhi, achterkleinzoon van de eerste Indiase premier, Jawarharlal Nehru.

De Verenigde Progressieve Alliantie UPA, aangevoerd door de Congrespartij van voorzitter Sonia Gandhi, kan vooralsnog slechts rekenen op winst in 74 districten. „Het ziet er somber uit”, zei parlementslid Abhishek Manu Singhvi van de Congrespartij.

Aanhangers van BJP zijn alvast de straat opgegaan om de overwinning te vieren. Voor BJP-voorzitter Rajnat Singh staat het ook vast: „Trends wijzen op een aardverschuiving”. Duidelijk is dat BJP-leider Narendra Modi de nieuwe premier en opvolger van Manmohan Singh wordt, die sinds 2004 aan de macht was.

Meer dan 800 miljoen mensen in India konden hun stem uitbrengen. Er was keuze uit bijna 8000 kandidaten. De stembusgang duurde 5 weken.