Nieuws/Binnenland
966263
Binnenland

Broodje aap verhaal

Het is een grote misvatting dat jong en oud hetzelfde betalen in een collectief Bedrijfs (tak) Pensioen Fonds systeem. Dat zou nadelig voor jongeren zijn. Die valse voorlichting wordt verspreid door de voorstanders van individuele pensioenregelingen. Zij sparen voor hun pensioen liever zélf via een verzekeraar of een Premie Pensioen Instelling.

IJveraars voor dergelijke systemen zijn niet de minsten, en dus bijna altijd grootverdieners. Pensioenverzekeraars preken ook voor eigen parochie. Om de jeugd dan de kolen voor ze uit het vuur te laten halen, getuigt niet van moed.   

Ze vertellen immers maar het halve verhaal. Het manco deel van de story is dat iedereen hetzelfde “percentage” over zijn inkomen aan pensioenpremie betaalt. Bij o.a het Pensioenfonds Zorg en Welzijn is die premie 24,4 procent van je all-in bruto jaarsalaris, minus een AOW-component, want daar betaal je al apart een premie voor. Dat heet dan de pensioengrondslag.

Verdeeld over 12 maanden betaalt de werknemer zélf de helft van zijn jaarlijkse pensioenpremie. Zijn werkgever neemt de andere helft voor diens rekening. Dat is voor hem een bedrijfslast, aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting. Verlaging van het pensioen-opbouwpercentage levert de schatkist daarom honderden miljoenen per jaar op.

Heroes and villains

Er zijn knechten en bazen. Zorgwerker Jan Modaal betaalt zélf 12,2 procent premie (2818 euro bruto per jaar) over zijn voor de AOW gecorrigeerde bruto jaarsalaris van 23.100 euro. Zijn werkgever sponsort de andere helft van nóg eens 2818 euro bruto per jaar. De belasting draagt voor Jan een kleine 35 procent bij. Dan resteert voor Jan zélf nog 1831 euro te betalen, ofwel 153 euro netto per maand. Als het meezit, mag Jan Modaal dan na 45 jaar sappelen in de zorg een pensioen van 12.000 euro aan zijn AOW toevoegen.

Opperbazen van ziekenhuizen verdienen soms 2 ton euro’s (of méér) per jaar. Die betalen zelf óók 12,2 procent (23.180 euro bruto per jaar) over hun all-in bruto jaarsalaris van 190.000 euro, minus de AOW-component. De andere helft (23.180 euro) wordt door de zorginstelling betaald. De belasting is hier wat royaler en sponsort de baas voor 52 procent. De baas legt 927 euro netto per maand op tafel, ruim zes keer zoveel als Jan. Trouwe dienst in de zorgsector levert een topper dan zo’n 95.000 euro aanvulling op zijn AOW op. Daar is dan ook acht keer zoveel bruto-premie voor opgehoest dan door Jan Modaal. 

Voor en door bankdirecteuren en big bosses van multinationals wordt nog eens tot wel vijf keer zoveel pensioenpremie betaald. Een hele rib uit hun lijf. Maar dan mogen die zich voor die premies over een pensioen van een half miljoen of méér euro's per jaar straks ook niet beklagen. Hiermee is het sprookje dat iedereen dezelfde premie betaalt en dat de ouderen door de jongeren worden gesponsord, wel doorgeprikt. Maar waarom wordt die onzin dan verspreid?

De omkeer-strategie

Mijn meest donkergrijze vermoeden is eerder dat die groep grootverdieners zo’n collectieve premie voor zichzelf véél te hoog vindt. De rendementen die de pensioenfondsen behalen, lijken in hun ogen nergens op. Door dat vermaledijde collectieve garantiesysteem gaat er naar hun smaak te veel van de premie naar risico-arm beleggen. Daar kun je op de haringparty’s niet mee voor de dag komen. Daar zit iedereen in goud, olie, gas, teakhout of de Pareltjes van Geert.  

Met eigen beleggingsexperts gaan ze (in hun dromen) véél hogere rendementen halen. Daarmee kan de eigen premie omlaag gedrukt worden. De werkgeversbijdrage blijft natuurlijk gelijk. Afstempelen is er dan óók niet meer bij. Het kost hooguit eens een indexering. Vandaar hun pleidooi voor het individueel opbouwen van pensioen. Laat de minder bedeelden maar voor zichzelf zorgen.  

Het is dan alleen erg goedkoop om de jeugdige pensioen-analfabeten (probeer hier maar eens soep van te koken!) voor hun karretje te spannen en ze de barricaden op te jagen voor de verdediging van hun eigen toekomstige pensioen.

Terwijl eigenlijk wordt bedoeld: “Met die torenhoge premies van ons, subsidiëren wij nu de jongeren en de lager betaalden. We gokken en speculeren er liever zélf mee.” Ze leren het nooit. Daar offer je toch het beste pensioensysteem van Europa niet aan op?

Het is maar een vermoeden.