Nieuws/Buitenland
966288
Buitenland

Relatie VS-China in gevaar door olieboringen

Omstreden olieboringen door China in de Zuid-Aziatische Zee bemoeilijken de relatie van China met de Verenigde Staten. Dat heeft een hoge Amerikaanse functionaris donderdag gezegd. De boringen vinden plaats in een deel van de zee die ook door Vietnam wordt opgeëist.

De Verenigde Staten staan in contact met de Vietnamese regering om een oplossing te vinden voor het conflict, liet de functionaris weten. De Amerikaanse vice-president Joe Biden en andere hoge functionarissen hebben de Chinese generaal Fang Fenghui, die in de VS op bezoek was, gezegd dat China moet stoppen met het „gevaarlijke en provocatieve” gedrag.

De Chinese minister Wang Yi van Buitenlandse Zaken heeft zijn Vietnamese collega Pham Binh Minh donderdagavond gebeld in een reactie op dodelijke anti-China-protesten in Vietnam dinsdag die zeker 21 mensen het leven kostte. „Vietnam draagt de verantwoordelijkeheid voor de gewelddadige aanvallen tegen Chinese bedrijven en burgers”, zei Wang. Hij eiste dat Vietnam onmiddelijk actie onderneemt om het geweld te stoppen.

De gewelddadige protesten, die gepaard gingen met brandstichting en plunderingen, richtten zich voornamelijk op Chinezen en kostten aan 5 Vietnamezen en 16 anderen, vermoedelijk Chinezen, het leven. Ook zijn honderden Chinezen uit Vietnam per vliegtuig naar China of over land naar Cambodja gevlucht.