Nieuws/Binnenland
966290
Binnenland

Amsterdam benadert onafhankelijke verkenners

Amsterdam gaat twee onafhankelijke informateurs, zogeheten verkenners, benaderen voor de vorming van een nieuw stadsbestuur. Daartoe hebben de leiders van de acht partijen die zijn gekozen in de Amsterdamse gemeenteraad donderdag besloten, zei D66-leider Jan Paternotte tegen het ANP.

De zogeheten verkenners worden vrijdagochtend „in alle vroegte” benaderd, aldus Paternotte. Een voorstel voor een coalitie in Amsterdam zou dan maandag moeten worden aangeleverd. Als de twee verkenners niet beschikbaar zijn, dan worden er verkenners van D66 en SP benoemt. De PvdA heeft een voorstel van Paternotte om informateurs van zowel D66 en de PvdA te benoemen afgewezen.

De vorming van een stadsbestuur in Amsterdam raakte woensdag in een impasse. PvdA en de SP lieten toen weten weinig vertrouwen te hebben in een coalitie van vier partijen. De partijen beschuldigen elkaar over en weer de coalitievorming te blokkeren. De SP en de PvdA menen dat de onderhandelingen muurvast blijven zitten zolang D66 vasthoudt aan de VVD. D66 op zijn beurt zegt dat de PvdA en de SP de vorming van een stadsbestuur tegenhouden door geen steun te geven aan een coalitie van vier partijen.