Nieuws/Binnenland
966294
Binnenland

’Slordige wetten door scoringsdrift politici’

Politici misbruiken wetgeving vooral om hun kiezers te laten zien dat ze daadkrachtig zijn en doen wat ze tijdens verkiezingscampagnes hebben beloofd. Dat leidt tot ’slordige wetgeving’ die soms schuurt met de normen en waarden in onze rechtsstaat.

Dat zegt voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de Rechtspraak in een interview morgen in De Telegraaf, naar aanleiding van de publicatie maandag van het jaarverslag over 2013. Bakker roept politici op om zuiniger te zijn op de rechtsstaat. „Wij zien dat de wetgever steken laat vallen.”

Volgens Bakker zijn wetten per definitie bedoeld voor de lange termijn. Dat langetermijnbelang botst met de drang van politici om snelle resultaten te behalen vanwege verkiezingsbeloften.

Een voorbeeld van ’ondoordachte’ wetgeving vindt Bakker het voorstel om mensen die tot een gevangenisstraf van een jaar of langer zijn veroordeeld, meteen op te sluiten. Ook als ze in hoger beroep gaan. Volgens Bakker gaat het in de praktijk over bijna niemand. „De meeste verdachten op wie dit voorstel betrekking heeft, zitten al in voorlopige hechtenis. Moet je voor een wet met nauwelijks praktische betekenis één van de belangrijkste uitgangspunten van onze rechtsstaat terzijde schuiven: dat iemand onschuldig is tot het tegendeel is bewezen?”

„En als iemand in hoger beroep wordt vrijgesproken, dan moet er voor ieder jaar dat hij onterecht vastzat, ongeveer 50.000 euro worden vergoed.”