Nieuws/Binnenland
966300
Binnenland

Donkere wolk boven coalitie

VVD en PvdA maken zich grote zorgen over de coalitie. De positie van PvdA-leider Samsom wordt dermate wankel genoemd, dat het voortbestaan van het kabinet in gevaar kan komen.

Dit blijkt uit gesprekken die De Telegraaf de afgelopen weken voerde met ministers, staatssecretarissen, Kamerleden en andere betrokkenen aan het Binnenhof. Directe aanleiding voor de politieke onrust is de Europese stembusgang van volgende week donderdag, waar de PvdA op een nederlaag lijkt af te koersen. Na het echec bij de raadsverkiezingen dreigt de positie van Samsom bij een nieuw verlies onhoudbaar te worden.

Paniek

Die spanning heeft zich de voorbije periode vertaald in een reeks schermutselingen achter de schermen, waarbij impliciet met een kabinetscrisis is gedreigd. „De PvdA staat in de fik. Er is to-ta-le paniek”, aldus een kopstuk uit de coalitie. Binnen de PvdA wordt gezegd dat een vertrek van Samsom tot de val van het kabinet zal leiden.

Onder liberalen leeft sowieso scepsis over het avontuur met de sociaaldemocraten. Na dik anderhalf jaar zijn VVD’ers het beu om de coalitiepartner steeds te hulp te schieten. „Het liefst zou ik het huis Rutte II in brand steken”, zegt een liberaal.

De laatste weken is er vooral heibel over de asielportefeuille van VVD-staatssecretaris Teeven. Maar ook in de PvdA groeit de onvrede. Sommige Kamerleden en bewindspersonen voelen zich door Samsom buitengesloten of behandeld als tweederangs politici.

Een kabinetscrisis zou grote gevolgen hebben. Belangrijke hervormingen en bezuinigingen liggen nog ter goedkeuring in de Eerste Kamer. Bij een val van Rutte II zouden die wetsvoorstellen van tafel kunnen worden geveegd.