Nieuws/Binnenland
966366
Binnenland

'Nederland mag wietteelt wel reguleren'

Internationale verdragen laten Nederland wel degelijk ruimte om de hennepteelt te reguleren. Dat zei advocaat Gerard Spong donderdag tegen de Tweede Kamer. Wat hem betreft kan en moet Nederland het huidige gedoogbeleid „vervolmaken” door de teelt en aanvoer aan coffeeshops te reguleren. Nu wordt wel de verkoop van cannabis gedoogd maar de productie ervan niet.

Eerder stelden onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen dat Nederland niet kan overgaan tot regulering, omdat internationale regels dat verhinderen. Maar Spong noemde dat een „zeer eenzijdig rapport”. Bovendien ontbreekt een bepaling om sancties op te leggen als landen de regels overtreden, zei de strafrechtadvocaat. Juristen zijn verdeeld over de internationale verplichtingen op het gebied van drugsbestrijding.

Achterdeur

Veel burgemeesters maken zich sterk om de zogeheten 'achterdeur' te regelen. Al 54 burgemeesters ondertekenden een manifest van burgemeester Paul Depla van Heerlen. Het huidige beleid ondermijnt volgens hen de samenleving en zorgt voor onveiligheid. Als de teelt wordt geregeld, maken criminele netwerken minder kans, stelt Depla. Maar tot nu toe vingen de burgemeesters bot bij het kabinet.

Spong: „Gooi die achterdeur open en reguleer de boel. Schat de behoefte per coffeeshop per dag in en zorg als burgemeester ervoor dat die hoeveelheid kan worden aangeleverd. Dan krijg je een volkomen transparant systeem.”