Nieuws/Buitenland
966370
Buitenland

’Puigdemont is in Brussel’

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

BRUSSEL - De Catalaanse leider Carlos Puigdemont is in Brussel. Dat meldt althans de Spaanse krant El Periodico. Hij zou in België zijn voor een ontmoeting met Vlaamse leiders.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

De ontmoeting wordt volgens de Spaanse krant bevestigd door de Spaanse autoriteiten. Puigdemont en andere Catalaanse leiders worden door de Spaanse autoriteiten aangeklaagd wegens rebellie en het schenden van de Spaanse grondwet.

Asiel

Juist afgelopen weekend schermde de Belgische staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) met de mogelijkheid van asiel voor Puigdemont en andere Catalaanse leiders. Het leidde tot een rel met Madrid dat niet op Belgische bemoeienis met de ‘interne kwestie’ zit te wachten.

Premier Michel en vicepremiers Peeters en De Croo riepen Francken al ter verantwoording. Francken is echter van de N-VA, een Vlaams-nationalistische partij. Voor de N-VA is het zelfbeschikkingsrecht van volkeren zeer belangrijk.

Diverse kopstukken van de partij waren op de dag van het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië en voelen zich sterk betrokken bij de Catalaanse zaak. Ze dromen zelf van een onafhankelijk Vlaanderen. Voor deze kabinetsperiode heeft de N-VA dit streven geparkeerd, maar het blijft wel een uitgangspunt van de partij.