Nieuws/Binnenland
966371
Binnenland

PVV wil dat Teeven de grenzen meteen sluit

De PVV wil dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) onmiddellijk de grenzen van Nederland sluit. Volgens PVV-Tweede Kamerlid Sietse Fritsma staat Nederland een „ware migratieramp” te wachten, zei hij donderdag tijdens een spoeddebat in de Kamer over de toestroom van met name Eritrese asielzoekers.

Teeven gaf woensdag aan dat er per week 1000 Eritreeërs Nederland binnenkomen om asiel te vragen. Volgens Fritsma heeft Teeven deze „onhoudbare situatie” zelf veroorzaakt , omdat hij heeft gebogen voor de wensen van coalitiepartner PvdA. Hij verwees naar de ruimhartige benadering van Syrische asielzoekers en het kinderpardon. „Een aantrekkelijker land dan Nederland is er niet.”

'Geen baas over eigen grenzen'

De PVV'er hekelt dat Nederland door Europese regels „geen baas meer over is over eigen grenzen. We moeten uit de EU en uit Schengen stappen.” Schengen regelt het vrije verkeer tussen een aantal EU-landen. Eerder op de dag gaf Fritsma aan dat hij een motie van wantrouwen overweegt.

De andere partijen willen een nadere onderbouwing van de bewindsman van de cijfers zien. Vooral CDA en D66 reageerden wat gepikeerd omdat Teeven de cijfers in een tv-interview meldde en nog niet met de Kamer had gedeeld. D66 noemde dat 'onhandig' en sprak van paniekvoetbal door Teeven. Gerard Schouw van D66 noemde de oproep van Teeven aan iedereen om goed op te letten of ze verdachte zaken zien 'een dieptepunt'. Vooral PvdA en GroenLinks benadrukten dat Nederland altijd vluchtelingen goed moet blijven opvangen.

Alle fracties lieten direct weten dat zij geen enkele behoefte eraan hebben om de vertrouwensvraag te stellen. De meeste partijen zagen het debat als een verkiezingsdebat van de PVV in verband met de Europese verkiezingen volgende week.