Nieuws/Binnenland
966385
Binnenland

400 asielzoekers in voormalige gevangenis

In de voormalige penitentiaire inrichting Bankenbosch, één van de drie gevangenissen van het strafcomplex in het Drentse Veenhuizen, worden 400 asielzoekers gehuisvest. De gevangenis ging op 1 januari dicht, maar gaat nu weer open vanwege de onverwacht grote instroom van asielzoekers.

Het gemeentebestuur van Noordenveld, waarvan Veenhuizen deel uitmaakt, heeft ingestemd met het „uitdrukkelijke verzoek” van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie om de asielzoekers tijdelijk in Veenhuizen te plaatsen, meldde een woordvoerster van de gemeente dinsdag.

Op dit moment komen vooral veel Eritrese asielzoekers naar Nederland, schreef de staatssecretaris al eerder in een brief aan de Tweede Kamer. Normaal gesproken melden zich 300 mensen per week met een asielaanvraag, nu heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) te maken met ruim 700 mensen per week.

Bankenbosch ging dicht wegens bezuinigingen. De laatste gedetineerden werden in december overgeplaatst naar andere gevangenissen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop