Nieuws/Binnenland
966551
Binnenland

Zestig uur werkstraf voor aftuigen conducteur NS

Geen woord van spijt, geen excuses en al helemaal geen vrede met de uitspraak. De broers Selim en Serdal A. uit Utrecht zijn „in hun eer aangetast”, nu zij door een conducteur van de NS en getuigen van mishandeling zijn beticht. De rechter dacht daar anders over: Selim werd veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur en moet een schadevergoeding van 700 euro betalen.

Op 7 november 2012 gaat het helemaal mis op station Utrecht Centraal. De inmiddels 38-jarige Selim A. loopt met zijn tien jaar jongere broertje Serdal over het perron, als zij een woordenwisseling krijgen met een „mevrouw die kortzichtige en racistische opmerkingen maakte”, zo benoemde hun raadsman mr. Charles Starmans het voorval.

Toen de hoofdconducteur zich met de woordenwisseling bemoeide en via zijn portofoon meldde dat er sprake was van ’mishandeling van een vrouw’, richtten de broers hun pijlen op de conducteur. „Die zwaaide met zijn kaartje en liet zien dat hij heel wat was”, zegt A. „Ik heb respect voor iedereen, maar toen hij mij een duw gaf en ik achterover viel zou het zomaar kunnen zijn dat ik hem heb aangeraakt.”

Inderdaad; de conducteur gaf als eerste een duw, erkende hij later in verhoren, maar wat er daarna gebeurde is niet geheel duidelijk. Diverse getuigen zagen dat A. de conducteur aftuigde, waarna hij tussen het perron en de trein viel. Hoewel het duo gezamenlijk in de boeien werd geslagen en vervolgd, acht de rechter alleen de daden van Selim A. bewezen. „Daarnaast is het ernstig geweld tegen een gezagsdrager dat niet onbestraft mag blijven.”

De conducteur zat twee maanden thuis en had kneuzingen aan zijn ribben, zijn oogkas en jukbeen. De officier van justitie had eerst drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist, maar de rechter vond de taakstraf van 60 uur voldoende.

A. zegt geen vertrouwen meer in de NS te hebben. Volgens hem hebben de conducteurs en getuigen „elkaar overgeschreven”. Ook vindt hij het vreemd dat er geen camerabeelden konden worden overlegd. „Als klein jochie kijk je nog op tegen een conducteur, maar dat respect is volkomen verdwenen.”