Nieuws/Binnenland
966674951
Binnenland

Rutte: Kabinet bereid woningbouw af te dwingen

DEN HAAG - Gemeenten die aantoonbaar treuzelen met bouwen van woningen moeten door het kabinet daartoe worden gedwongen. Premier Rutte zegt dat een zogeheten ’aanwijzing’ een middel is dat indien nodig niet wordt geschuwd. „Als het zo zou zijn dat een gemeente zegt ’toedeledokie’, dan moeten we bereid zijn om in te grijpen en daartoe zijn we bereid.”

De premier zegt wel dat het gaat om een uiterst middel waarmee zorgvuldig moet worden omgesprongen. Bovendien vindt Rutte dat geduld nodig is als het gaat om woningnood. Hij hoopt dat een extra investering van twee miljard euro, die het kabinet rondom Prinsjesdag heeft vrijgespeeld, soelaas gaat bieden.

Makelaarskoepel NVM sloeg donderdag groot alarm over de ongekende crisis op de huizenmarkt. Voor coalitiepartij CDA is de maat vol. „Het kabinet moet ingrijpen en woningbouwlocaties gaan aanwijzen”, zei Kamerlid Ronnes daarover. „Nood breekt wet.”

In Nederland zijn het in principe lokale overheden die bepalen waar woningen mogen komen en hoeveel dat er mogen zijn. Maar volgens CDA’er Ronnes maken zij onvoldoende snelheid. „Dan blijft het dweilen met de kraan open.”

Op plekken waar gemeentes en provincies naar zijn idee te veel treuzelen, wil hij dus dat minister Van Veldhoven (Wonen) de regie pakt en oplegt dat er huizen verrijzen. Ronnes denkt aan bouwlocaties zoals Rijnenburg in Utrecht en Valkenburg bij Den Haag. „Zo’n aanwijzing kan pas als de nood heel hoog is. Dat punt hebben we nu echt wel bereikt.”