Nieuws/Binnenland
966808
Binnenland

Politiek wil vluchtelingenstroom indammen

'Weer controles aan de grens'

In de Tweede Kamer klinkt de roep om de grenscontroles tijdelijk weer in te voeren. Omdat Italië de Europese deur openzet voor vreemdelingen en de stroom vluchtelingen richting ons land fors toeneemt, moet staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) ervoor zorgen dat we zelf weer de grens in de gaten houden, zeggen parlementariërs tegen De Telegraaf.

CDA-Kamerlid Van Hijum pleit vurig voor een ruimere grenscontrole. „We moeten dat nu doen. Ik had liever ook een effectief Europees beleid gehad, maar Italië laat ons gewoon geen andere keus door de deur wagenwijd open te zetten.” De christendemocraat krijgt steun van de PVV die al jaren pleit voor controles aan de Nederlandse grens. „Die controles zijn altijd al nodig, maar nu helemaal”, zegt Kamerlid Fritsma. De VVD zegt desgevraagd ook voor ’ruimere controles’ te zijn.

In Europa is het de regel dat je asiel aan moet vragen in het land waar je het eerst binnen komt. Via die zogeheten Dublinregel kan Nederland vreemdelingen terug sturen naar Zuid-Europa als zij bijvoorbeeld via Italië de EU binnenkwamen. De PVV heeft het idee dat dit te weinig gebeurt.

Nu er een massale toestroom is van Eritreeërs zou Teeven er volgens hem meer werk van kunnen maken om die mensen terug naar Italië te sturen waar zij hoogstwaarschijnlijk de EU zijn binnengekomen. Het CDA vindt Teeven tot nog toe ’te afwachtend’ in de kwestie. „Hij moet bij Italië met de vuist op tafel slaan.” Vorige maand meldden zich meer Eritreërs voor asiel in ons land dan in heel 2013.

De PvdA is niet van de harde taal. Kamerlid Maij wil juist meer steun geven aan Italië dat overspoeld wordt door vreemdelingen. „We moeten aan de slag met deze noodkreet.” Van meer grenscontroles in Nederland moet de PvdA niets weten.

De problemen met de instroom van vluchtelingen die waarschijnlijk via Italië binnenkomen zijn in elk geval nog lang niet opgelost. Bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zien ze een grote stroom Eritreeërs waardoor er in de huidige opvanglocaties veel te weinig plek is. Een afname is er voorlopig niet zichtbaar. „Als dit zo doorgaat moeten we nog veel meer maatregelen nemen”, zegt een woordvoerder.