Nieuws
966827
Nieuws

Air France hekelt nieuw rapport over crash

Air France neemt afstand van een nieuw onderzoeksrapport over de crash van een van zijn toestellen tijdens een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs, 5 jaar geleden, waarbij alle 228 inzittenden omkwamen. De luchtvaartmaatschappij gaat de rechter vragen het rapport ongeldig te verklaren, zo liet zij woensdag weten.

Het nieuwe verslag, aangevraagd door vliegtuigfabrikant Airbus, legt de schuld veel nadrukkelijker bij de piloten dan het definitieve rapport dat de Franse luchtvaartdienst BEA in 2012 presenteerde. Het gaat volgens Air France volledig voorbij aan technische mankementen die tijdens dat eerdere onderzoek aan het licht zijn gekomen. Het Franse zusterbedrijf van KLM spreekt van een onvolledig en eenzijdig rapport, dat zonder enige wederhoor tot stand is gekomen.

Vlucht 447 stortte op 1 juni 2009 neer in de Atlantische Oceaan. Tot dusver werd het ongeluk toegeschreven aan een combinatie van technisch en menselijk falen. De snelheidsmeters van de Airbus A330 werkten niet goed, en de piloten reageerden niet doortastend genoeg op dat mankement.