Nieuws/Binnenland
966829
Binnenland

Binnenvaartschepen gaan minder ontgassen

Varende binnenvaarttankers gaan minder ontgassen waardoor de uitstoot van schadelijke benzeen en benzeenhoudende gassen wordt teruggebracht. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft hierover woensdag afspraken gemaakt met de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam.

Soms zit er nog een restant lading in een binnenschip na het lossen. Om hiervan af te komen, laten schippers dit restant tijdens het varen ontsnappen. Maar door het ontgassen kan stankoverlast ontstaan. Bovendien kan blootstelling aan hoge concentraties benzeen kanker veroorzaken. Bij lage concentraties kunnen duizeligheid, hartritmestoornissen, bewusteloosheid en huidirritaties optreden.

Varend ontgassen van benzeen wordt hier per 1 januari verboden en een jaar later wordt een verbod op ontgassen van benzeenhoudende gassen van kracht. Er komen ontgasinstallaties voor schepen beschikbaar. Mansveld loopt hiermee vooruit op een internationaal verbod op varend ontgassen dat naar verwachting in 2018-2020 van kracht wordt.