Nieuws/Binnenland
966893688
Binnenland

Visser: nog geen besluit over verhuizen mariniers naar Vlissingen

Den Haag - Zeeland krijgt binnenkort bezoek van staatssecretaris Barbara Visser (Defensie). De VVD-bewindsvrouw is door de ministerraad naar de provincie gestuurd om de gemoederen te bedaren, nu grote commotie is ontstaan over haar voornemen de verhuizing van een marinierskazerne naar Vlissingen te schrappen.

Vorige week verraste Visser het kabinet door dit plan onaangekondigd in de Trêveszaal te willen bespreken. Het wekte de toorn van verschillende bewindspersonen van met name CDA- maar ook van VVD-huize. Vicepremier Hugo de Jonge, met Zeeuwse roots, liep hierin voorop.

Visser werd te kennen gegeven dat ze haar huiswerk over moest doen en gedegen compensatie voor de Zeeuwen moest uitwerken. Met de verhuizing die in 2012 werd bedacht, moest de provincie een impuls worden gegeven. Die dreigt weg te vallen als de mariniers niet naar Vlissingen komen.

De staatssecretaris verklaarde vrijdag na de ministerraad dat ze eind maart met een besluit wil komen en zegt dat het kabinet voor een lastige afweging staat. Onder defensiepersoneel was bepaald geen enthousiasme om naar Vlissingen te vertrekken, omdat het zou betekenen dat ook veel van hun gezinnen zouden moeten verhuizen. De bewindsvrouw zegt zorgen te hebben over de ’continuïteit van het Korps Mariniers’. Een aantal militairen zou ontslag willen nemen als Vlissingen wel doorgaat.

Verraden

Het gekrakeel begint wonden te maken in de coalitieverhoudingen. Het staatssecretariaat van Visser ging redelijk ongemerkt voorbij. Aan het Binnenhof valt het dan ook op dat ze, nu zich de zeldzame gelegenheid voordoet dat ze wat met haar collega’s in de ministerraad te bespreken heeft, haar zaakjes niet op orde heeft. Zeeland voelt zich verraden en ministers in de coalitie voelen zich gepasseerd. In de aanloop naar nieuwe verkiezingen zit een partij als het CDA, met traditionele aandacht voor de regio, niet op ruzie met de Zeeuwen te wachten.

Na de ministerraad viel op hoe de CDA-bewindslieden het probleem volledig op het bord schoven van hun VVD-collega. Hugo de Jonge wilde geen media te woord staan over de kwestie. Zijn collega-minister Ank Bijleveld van Defensie, die op het ministerie had kunnen meesturen met haar staatssecretaris, verwees lachend naar Visser.

CDA-minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) verklaarde ook geen tijd te hebben voor commentaar. Dit is opvallend, omdat ook hij betrokken is bij de vormgeving van compenserende maatregelen voor Zeeland als de kazerne er niet komt.