Nieuws/Binnenland
967029
Binnenland

’Servies van Het Loo roofkunst’

In de kunstcollecties van paleis Het Loo, het Rijksmuseum en drie andere musea is vermoedelijke roofkunst ontdekt.

Het gaat om in totaal vijftien delen van een kostbaar porseleinen Meissen-servies die eigendom zouden zijn van de Joodse familie Gutmann en in april 1934 onder dwang van de nazi’s zijn geveild. De afgelopen weken, tachtig jaar na dato, wist het Amsterdamse onderzoeksbureau Artiaz het gestolen porselein op te sporen.

„Wij nemen dit zeer serieus en gaan onmiddellijk een herkomstonderzoek instellen”, reageerde een woordvoerster van de Stichting Paleis Het Loo Nationaal Museum gisteren.

Artiaz traceerde de serviesdelen aan de hand van onder meer oude veilingdocumenten. „Pikant is dat de commissie-Ekkart eerder een groot onderzoek naar roofkunst in Nederlandse musea afsloot zonder deze serviesdelen te achterhalen”, aldus Arthur Brand die de naspeuringen verrichtte met David Kleefstra en Alex Omhoff.

Terugkeren

Het Berlijnse bureau Facts and Files onderzoekt de zaak voor de in Duitsland woonachtige familie Gutmann en bevestigt dat de vijftien porseleinen sauskommen en borden tot gisteren nog als gezocht te boek stonden. „Wij verwachten dat de Gutmanns ons opdracht geven contact te leggen met de Nederlandse Staat en met de Restitutiecommissie, zodat de stukken hopelijk naar de familie terugkeren”, zei Facts and Files-onderzoekster Beate Schreiber.

De stukken maken deel uit van het unieke, 435-delige Meissen-servies dat stadhouder Willem V rond 1774 van de Verenigde Oost-Indische Compagnie cadeau kreeg. De prins verkocht het servies met Nederlandse stads- en dorpsgezichten tijdens zijn ballingschap in Engeland.

Later werden 26 delen aangekocht door Herbert Gutmann, een zoon van bankier Eugen Gutmann die de Dresdner Bank had opgericht. Toen de nazi’s in 1933 in Duitsland aan de macht kwamen, schoven zij Gutmann een torenhoge schuld in de schoenen.