Nieuws/Binnenland

Den Haag biedt illegalen zelf opvang aan

De gemeente Den Haag gaat zelf nieuwe opvang zoeken voor uitgeprocedeerde asielzoekers die in een gekraakte kerk wonen. Het Rijk had in januari gezegd een pand ter beschikking te stellen voor de opvang van inmiddels 65 mensen die in de daarvoor ongeschikte Sacramentskerk wonen.

Die belofte is het Rijk nog niet nagekomen. „Om de impasse te doorbreken heeft het college besloten de tijdelijke opvang zelf te organiseren. De kosten voor de huisvesting zullen bij het Rijk in rekening worden gebracht”, staat in een dinsdag verstuurde brief van burgemeester Jozias van Aartsen. Hij benadrukt verder dat de „toelating, terugkeer en opvang geen Haagse maar landelijke vraagstukken zijn”.

Voorwaarde is wel dat de mensen die nu in de kerk wonen, bekendmaken wie ze zijn en „zich actief inzetten om uit hun huidige situatie te komen”. Een woordvoerder van de gemeente laat in het midden hoe dat precies moet, maar geeft wel aan dat dat begint met het bekendmaken van de identiteit. „Als blijkt dat zij hier geen perspectief hebben, betekent dat vertrek uit Nederland”, staat in de brief.

Als de uitgeprocedeerde asielzoekers akkoord gaan met het plan van de gemeente, zal de raadscommissie in Den Haag zich buigen over het plan. Een andere locatie is er nog niet.