Nieuws/Binnenland
967104
Binnenland

Ik ben toch niet gek?!

Mijn lieve vriendin had een nieuwe laptop nodig. Eigenlijk al heel lang, maar het feit dat Windows XP niet langer ondersteund werd trok haar over de streep. Het scheelde niet veel of ze had 120 euro uitgegeven aan allerlei extra's.

Goed voorbereid

Ze had van tevoren uitgezocht wat ze nodig had: een eenvoudige laptop waarmee ze kan tekstverwerken, internetbankieren en fotoalbums maken. En eentje waarmee ze weer tien jaar vooruit kan. Ze had van tevoren laptops en prijzen vergeleken.

Dus we gingen goed voorbereid naar de winkel met de beste aanbieding. Het vinden van de juiste laptop was in een mum van tijd gebeurd. Maar daarna kwam het verkoopcircus op gang.

 

Gebruiksklaar maken

De eerste was het gebruiksklaar maken van de computer voor slechts 29 euro. Dat betekent volgens de sticker op de doos dat de computer "installatiegereed" is en dat je binnen zes maanden een gratis "checkup" krijgt. Omdat dat nogal vaag is, vroegen we aan de verkoper wat dat precies betekent. Ook die kwam niet veel verder dan "dat Windows al geïnstalleerd is".

We moesten behoorlijk moeite doen om het ”gebruiksklaar maken” niet te kopen. Alle computers in de stelling hadden de betreffende sticker en de verkoper ging in het magazijn gaan kijken of er daar nog één zonder sticker is. Dat bleek niet het geval, en dus kregen we het er gratis bij. Maar wat we nou precies gekregen hebben, is mij nog steeds niet duidelijk.

 

Verzekering

Voor slechts 30 euro kun je bij je net aangeschafte laptop twee jaar “extra zekerheid” kopen. Op de site van de winkel lijkt het dan te gaan over een verzekering tegen beschadiging en diefstal. Maar dit wordt al gedekt door de fabrieksgarantie en uw inboedelverzekering.

Nader onderzoek leert dat het gaat om een verzekering voor schade die u zelf aan uw apparaat veroorzaakt, bijvoorbeeld als u hem laat vallen of u een glas melk over het toetsenbord gooit. Het is de vraag hoe nuttig dit is. De verkoper had nog wel een briljante doch dubieuze tip: hij adviseerde om de verzekering te nemen en dan na tweeëneenhalf jaar de laptop op de grond te laten vallen, want “dan heb je bijna gratis een nieuwe laptop”.

 

Antivirus

De winkel heeft ook nog een interessante Antivirus aanbieding van Norton voor 10 euro. Ze zeggen er niet bij dat dit slechts over een abonnement voor een jaar gaat. Het tweede jaar betaal je gewoon de volle mep (ongeveer 50 euro).

Het is verstandig om een antivirusprogramma te installeren, maar ook dit vergt eerst wat uitzoekwerk. Op internet zijn verschillende sites waar virusscanners met elkaar worden vergeleken. Bijvoorbeeld hier.

 

Office

Als je een nieuwe computer koopt, wil je er natuurlijk meteen mee aan de slag. Handig dat de winkel een speciale aanbieding heeft liggen van Office 365, voor maar 50 euro. Dit lijkt niet duur, maar het blijkt te gaan over een abonnement voor een jaar. Office is er nu in twee varianten. Office 2013 kost eenmalig zo'n 120 euro en Office 365 kost dus 50 euro per jaar. Welke voor u het beste is, hangt ervan af hoe u het precies gaat gebruiken.

 

Niet gek?

Als we niet alert waren geweest, hadden we 120 euro meer uitgegeven dan gepland. Laat u niet verleiden tot het kopen van allerlei extra’s als u een apparaat aanschaft. Koop in de winkel alleen het apparaat en zoek thuis rustig uit wat u nog meer nodig heeft.