Nieuws/Binnenland
967197
Binnenland

Amper bestrijdingsmiddelen op ons groente en fruit

Groente en fruit dat in Nederland in de supermarkt ligt is schoon. Dat blijkt uit een recente analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In 2012 en 2013 werden ruim 8000 monsters van groente en fruit onderzocht op resten van bestrijdingsmiddelen. 99% van de monsters voldeed aan de norm.

De resultaten komen overeen met voorgaande jaren, aldus de NVWA. In die gevallen waarbij resten van bestrijdingsmiddelen werden aangetroffen, was de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid verwaarloosbaar zijn. De meeste overschrijdingen komen van buiten de Europese Unie, zoals Zuidoost-Azië, China, Kenia, Suriname en de Dominicaanse Republiek.

Steekproef

De NVWA controleert steekproefsgewijs of groente en fruit voldoet aan de wettelijke norm, de Maximale Residu Limiet (MRL). Deze MRL's worden bepaald door de EU, die grote veiligheidsmarges in acht neemt. Bij overschrijding van de gezondheidsnorm wordt de partij uit de handel gehaald en vernietigd.

Met het wassen van fruit en groente verwijder je geen resten van bestrijdingsmiddelen, als die er al op zitten. Maar wassen is wel belangrijk omdat je zo vuil en stof eraf spoelt en eventuele bacteriën die erop zitten, zo adviseert het Voedingscentrum.

Lees hier meer over bestrijdingsmiddelen.