Nieuws
967217
Nieuws

Top 10

Garantie voor een hygiënisch hotelverblijf

Hoe goed een hotel ook staat aangeschreven, of het brandschoon is als je je intrek neemt blijft altijd de vraag. Zelfs de meest exclusieve en verzorgde hotels blijken niet volledig immuun voor schadelijke beestjes en bacteriën waardoor je vakantie nog een staartje kan krijgen. Hier tien tips voor een goede hotelhygiëne.

1. Vermijd (als het kan) de deurklink

Goede hotelhygiëne begint al voordat je de kamer binnenstapt. Open, als het mogelijk is, de deur met je ellebogen als dat mogelijk is, want deurklinken zijn vaak broeihaarden van bacteriën.

2. Controleer op vuil

Zodra je je koffers hebt neergezet, is het tijd voor een eerste inspectieronde. Het hotelpersoneel kan natuurlijk een vuiltje gemist hebben, maar je mag zeker een andere kamer vragen als je meteen op vuile oppervlakken stuit. Controleer meteen de plaatsen die gevoelig zijn voor viezigheid, zoals het sanitair en tapijten of matjes op de vloer.

3. Desinfecteer gevoelige oppervlakken

Intensief gebruikte oppervlakken kan je zelf extra schoonmaken om geen risico's te nemen. Zorg voor een flesje desinfecterende gel of een pakje schoonmaakdoekjes in je bagage en maak de ronde langs de wastafels, de wc-bril, de deurklinken, de telefoon en de afstandsbediening van de televisie schoon.

4. Haal de bedsprei weg

Lakens en kussenslopen zijn gewoonlijk gewassen als je incheckt, maar de bedsprei krijgt vaak maar een paar keer per jaar een wasbeurt. Hoogstwaarschijnlijk draagt de sprei dus nog de sporen van de vorige gast. Haal de sprei meteen weg en leg hem aan de kant. Hetzelfde geldt voor dekens. Als je het koud hebt zonder dekens, vraag dan een schone bij de receptie.

5. Pas op voor bedwantsen

De laatste jaren zijn bedwantsen uitgegroeid tot een echte plaag in het hotelwezen. Deze piepkleine beestjes verschuilen zich graag in hotelbedden en doen zich 's nachts tegoed aan het bloed van de nietsvermoedende gasten. Controleer het bed en de ruimte rond het bed grondig op de bedwantsen, die lijken op kleine zwarte zaadjes. Inspecteer de matras en het beddengoed, maar vergeet ook de lattenbodem en het hoofdbord niet. Bedwantsen verstoppen zich namelijk vaak in kieren en naden in het hout. Ga grondig te werk, want zelfs achter posters en onder de lamp op het nachtkastje kan je deze beestjes aantreffen. Slaap onder geen voorwaarde in een kamer met bedwantsen, want ze kunnen vervelende beten veroorzaken en kunnen je eigen slaapkamer thuis onveilig maken als ze in je bagage verzeild raken.

6. Leg je bagage niet op het bed

Berg je bagage op in kasten en zet je koffers aan de kant. Stal je spullen niet uit op het bed, want in een slecht onderhouden hotelkamer is het beddengoed er vaak het ergst aan toe. Ook in een brandschoon hotel schuilt er gevaar: bedwantsen kunnen zich in je bagage nestelen en als verstekelingen meereizen naar huis.

7. Loop niet op blote voeten

Draag je badslippers niet alleen in de douche, maar ook in je kamer. Zo vermijd je voetziektes zoals schimmels. Zeker in kamers met stoffen vloerbedekking is dit geen overbodige luxe, want de dagelijkse stofzuigbeurt - als die er is - laat vaak nog veel vuil ongemoeid.

8. Drink niet van de glazen

Wil je met een gerust hart je tanden poetsen of genieten van een drankje uit de minibar, grijp dan niet meteen naar de glazen. Deze zijn vaak niet of amper schoongemaakt. Neem liever een plastic beker mee, of onderwerp de hotelglazen aan een nauwkeurige schoonmaakbeurt met water en zeep.

9. Desinfecteer je bestek

Schoonmaakmiddeltjes in miniverpakkingen komen ook van pas als je een maaltijd nuttigt in je hotelkamer. Het aanwezige bestek in hotelkamers met eigen keukentje is vaak maar oppervlakkig schoongemaakt en ook het bestek bij bestellingen via roomservice is niet altijd te vertrouwen.

10. Was je handen regelmatig

Dé vuistregel voor hotelhygiëne: als je de staat van je hotelkamer niet vertrouwt, was dan regelmatig je handen. Zo voorkom je dat je jezelf besmet als je bijvoorbeeld eten in je mond stopt of in je ogen wrijft na contact met een onzuiver oppervlak.

Lees ook:

Hotelbed bron van bacteriën

Bron: Take a trip

Heb jij nog tips om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken?