Nieuws/Buitenland
967234
Buitenland

Syriëgangers opgepakt in Straatsburg

Zeker zes jihadisten die in Syrië hadden gevochten, zijn dinsdag opgepakt in Straatsburg. Ze zitten voorlopig vast, meldden Franse media. De zes waren in december naar Syrië gegaan en een maand geleden teruggekeerd naar Frankrijk.

Volgens minister Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) tonen de arrestaties „de totale vastbeslotenheid van de regering om uit alle macht te strijden tegen terrorisme en het ronselen van jongeren voor de gewelddadige radicalisering”. Frankrijk had eind april nieuwe maatregelen tegen jihadstrijders aangekondigd.

Ongeveer 800 Franse jongeren zouden zich hebben aangesloten bij de jihad uit Syrië. Twee buurtgenoten van de dinsdag opgepakte jihadisten zijn volgens Franse media gesneuveld in Syrië.

In Nederland is vorige maand voor het eerst iemand opgepakt nadat hij was teruggekeerd uit Syrië. Het gaat om een 20-jarige Amsterdammer. Het is niet bekend wanneer hij naar Syrië is gegaan, wanneer hij is teruggekeerd en voor welke groepering hij heeft gevochten. Eerder waren enkele Nederlanders tegengehouden toen ze op weg waren naar het Arabische land, of op het punt stonden te vertrekken.

In Syrië woedt al jaren een bloedige strijd tussen het regime en rebellen. De opstandelingen, van prowesters tot fundamentalistisch, vechten ook tegen elkaar. Duizenden westerse jongeren vechten mee. Volgens geheime diensten kunnen ze bij terugkeer een gevaar vormen.