Nieuws/Binnenland
967250
Binnenland

Wageningen haalt zonodig echtparen uit elkaar

De gemeente Wageningen gaat echtparen die in verzorgingstehuis Dennenrust wonen uit elkaar halen, als een van de partners nog in staat is om voor zichzelf te zorgen. Dat bevestigt de gemeente dinsdag. Wageningen wil minstens 32 van de 68 bewoners dwingen te verhuizen omdat ze geen recht hebben op een plek in een verzorgings- of verpleeghuis.

Burgemeester Geert van Rumund maakte maandag bekend dat de tientallen bewoners uiterlijk op 1 oktober vertrokken moeten zijn. „Het is schrijnend, maar een gevolg van de Nederlandse wetgeving”, stelt hij.

De plaatselijke VVD-fractie eiste dinsdag opheldering. „Hier wordt een bureaucratisch geschil over de hoofden van een kwetsbare groep ouderen uitgespeeld”, aldus de partij.

De stichting Jah-Jireh Woonzorg kocht het bejaardenhuis vorig jaar om er oudere Jehova's getuigen te laten wonen. Het oogmerk is dat deze speciale groep in eigen kring elkaar een goede oude dag bezorgt. De gemeente stelt dat „deze sympathieke woonvorm” van harte welkom is in Wageningen, maar niet in Dennenoord. Volgens het bestemmingsplan mogen daar alleen ouderen wonen die afhankelijk zijn van zorg en die niet meer zelfstandig zijn.

Van Rumund: „Het is erg vervelend, maar een gevolg van bezuinigingen op de zorg. De criteria om in een verzorgingstehuis te mogen wonen zijn aangescherpt en wij moeten ons aan de wet houden. Dat dit tot schrijnende situaties leidt, is onvermijdelijk.”