Nieuws
967296
Nieuws

Pasje tegen misstanden in de bouw

Bouwvakkers moeten vanaf 1 januari in het bezit zijn van een speciale identiteitspas om een bouwplaats te betreden. Dat is het streven van verschillende partijen die aan de ontwikkeling van de pas werken. Het verplichte id-bewijs moet fraude, illegale arbeid, belasting- en premieontduiking en oneerlijke concurrentie voorkomen.

„We zijn inmiddels vergevorderd met de ontwikkeling van het systeem”, zegt beleidsmedewerker Truus Remkes van Aannemersfederatie Nederland. „Het is van groot belang dat de bouwpas wordt ingevoerd, zodat misstanden zoals op de A2 en de A4 worden voorkomen. Verder leidt de invoering tot minder administratieve rompslomp voor bouwbedrijven.”

De federatie maakt zich al langer sterk voor de invoering. De bouwpas moet duidelijk maken voor welk bedrijf een bouwvakker werkt en of die betreffende onderneming zich aan de bouw-cao houdt. „Het systeem is bovendien toegankelijk voor de Belastingdienst en de Inspectie SZW. Het wordt voor deze instanties makkelijker om onregelmatigheden op te sporen.”