Nieuws/Binnenland
967472
Binnenland

Wageningen stuurt ruim 30 bejaarden uit huis

Wageningen wil dat 32 ouderen een andere woonruimte gaan zoeken. Deze mensen wonen nu in verzorgingshuis Dennenoord in Wageningen, maar volgens de gemeente hebben zij geen recht op een plek in deze instelling omdat zij daarvoor niet voldoende hulpbehoevend zijn. De overkoepelende stichting Jah-Jireh Woonzorg moet ervoor zorgen dat de bejaarden uiterlijk per 1 oktober vertrokken zijn, anders volgt een dwangsom.

Jah-Jireh Woonzorg kocht bejaardenhuis Dennenoord in 2013 voor oudere Jehova's getuigen. Jah-Jireh heeft ook een verzorgingshuis in Rotterdam en wil in 2015 een instelling in Heerlen openen. In Wageningen wonen 68 oudere mensen. Volgens de gemeente hebben 32 van de 68 bewoners geen extra zorg nodig. Dennenoord heeft echter de bestemming verpleeghuis.

Vervelend

„De landelijke criteria om te mogen wonen in een verzorgings- of verpleeghuis zijn aangescherpt. Daardoor hebben minder mensen recht op een plek in Dennenoord. Als gemeente moeten we ons aan ons eigen beleid houden, hoe vervelend we dat ook vinden in dit geval”, zegt burgemeester Geert van Rumund van Wageningen. Omdat Dennenoord speciaal voor Jehova's getuigen is, zijn de meeste bewoners ervoor naar Wageningen verhuisd.

Jah-Jireh verwerpt de houding van de gemeente. Volgens de stichting huren de bewoners een appartement bij Jah-Jireh en kopen ze daarna zorg of verpleging in. „Ze doen dus precies wat het Rijk wil, namelijk wonen en zorg financieel van elkaar scheiden.”