Nieuws/Buitenland
967771
Buitenland

Erdogan stormt weg om kritische speech

De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft zaterdag tijdens een kritische speech van de voorzitter van de Turkse Orde van Advocaten in Ankara een behoorlijke scène geschopt. Toen de advocaat kritische noten uitte over de regering, begon de regeringsleider te schreeuwen en stormde hij het pand uit.

De advocaat Metin Feyzioglu pleitte voor een onafhankelijkere rechterlijke macht in Turkije. Ook zette hij vraagtekens bij de manier waarop de regering antioverheidsprotesten neerslaat, omgaat met de vrijheid van meningsuiting en heeft gehandeld na de aardbeving in 2011 in de provincie Van, waarbij 600 mensen omkwamen.

Erdogan verstoorde daarop de speech en noemde de advocaat onbeschoft. „Genoeg. U houdt een politieke toespraak”, schreeuwde de premier. „U verspreidt leugens. Hoe kan iemand zo onbeschoft zijn?” Toen Feyzioglu weigerde zijn verhaal te onderbreken, stormde Erdogan weg. President Abdullah Gül probeerde hem nog te bedaren, maar volgde hem uiteindelijk naar buiten. Feyzioglu heeft de regering van Erdogan vaker publiekelijk bekritiseerd.

Erdogan veroorzaakte eerder ophef toen hij YouTube en Twitter liet blokkeren. Beide sociale media hadden geluidsfragmenten gepubliceerd die corruptie in zijn naaste omgeving aantoonden. De rechter hief de blokkade echter op, omdat die in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.