Nieuws/Binnenland
967917851
Binnenland

Arnhemmer (22) verdacht van verkopen 12 miljard inlognamen en wachtwoorden

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Arnhem - Een 22-jarige man uit Arnhem is opgepakt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de website WeLeakInfo.com. Volgens de politie werden daar ongeveer 12 miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden te koop aangeboden. De Amerikaanse recherche, de FBI, heeft de site uit de lucht gehaald. Ook een 22-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

De Arnhemmer werd woensdag opgepakt. Twee huizen zijn doorzocht. Daar heeft de politie "professionele apparatuur aangetroffen die het mogelijk maakte de aangeboden diensten via de website 'We leak info' te verlenen."

De politie kan nog niet zeggen bij welke diensten en sites de accounts en de bijbehorende wachtwoorden hoorden. "In de komende maanden gaan we de in beslag genomen data verder onderzoeken, op dit moment kunnen we hier nog geen details over naar buiten brengen", laat een woordvoerder weten.

Volgens de Britse justitie kostte een abonnement op WeLeakInfo ongeveer 2 dollar per dag. De gebruikersnamen en wachtwoorden waren afkomstig van ongeveer 10.000 eerdere datalekken. De twee zouden enkele honderdduizenden euro's aan de site verdiend hebben.

Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten doen samen onderzoek. Dat loopt nog.

Slachtoffer van lek?

Mensen die denken dat hun gebruikersnamen en wachtwoorden in verkeerde handen zijn gevallen, kunnen dat controleren op de site van de politie. Mensen kunnen misbruik voorkomen door regelmatig wachtwoorden te veranderen en de zogeheten tweefactorauthenticatie in te stellen.