Nieuws/Binnenland
968149
Binnenland

Koninklijke Bibliotheek spendeert een fortuin

Brandwacht waakt over boeken

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag huurt op last van de burgemeester 24 uur per dag, zeven dagen in de week twee beveiligers in die een allesverwoestende brand moeten voorkomen.

De maatregelen zijn al meer dan een maand van kracht. De nationale bibliotheek, waar ruim 2,5 miljoen boeken liggen opgeslagen, voldoet niet aan de strenge brandveiligheidseisen. Om gedwongen sluiting door de gemeente Den Haag voor te blijven, worden er voor 62.000 euro per maand twee brandwachten ingehuurd om het bouwwerk en de collectie dag en nacht te bewaken.

De misstanden zijn aan het licht gekomen tijdens een controle door de brandweer. De Rijksgebouwendienst, eigenaar van het pand, laat weten dat een oude sprinklerinstallatie het probleem vormt. „Er kan niet voor de volle honderd procent worden gegarandeerd dat het automatische blussysteem werkt. Dat risico willen en mogen wij niet lopen”, legt een woordvoerder uit.

Het staatsvastgoedbedrijf draait op voor de kosten. Om geld te besparen wordt nog gezocht naar een alternatieve manier om het ruim dertig jaar oude pand overdag te bewaken. Als dat lukt zijn de peperdure krachten alleen nog maar in de avond en nacht nodig.

Asbest

Het gebouw zit bovendien vol met asbest. De rijksoverheid wil het gevaarlijke materiaal uit al haar panden verwijderen. De Koninklijke Bibliotheek onderzoekt of deze operatie gepaard kan gaan met een grote verbouwing van het hele complex, waar ook een aantal andere instanties zoals het Huygens Instituut en het Nederlands Muziek Instituut hun onderkomen hebben. Volgens een zegsvrouw zorgt de asbest niet voor acuut gevaar.

In totaal beschikt de bibliotheek over 49 kilometer aan plankruimte voor boeken, waaronder veel topstukken als historische atlassen en gebedenboeken. Nog eens twintig kilometer plankruimte is gevuld met onder andere tijdschriften en kranten.