Nieuws
968303
Nieuws

Alarm AFM over 'gouden' beleggingstips

Steeds vaker krijgen beleggers onrealistisch hoge rendementen voorgespiegeld van bedrijven die tegen betaling allerlei 'tips van kenners' afgeven. Die insider-berichten blijken niet te kloppen.

Voor de opkomst van dit soort bedrijven waarschuwt de AFM. Per mail of sms en telefoontjes krijgen beleggers 'gouden' tips van 'insiders', die totaal onrealistisch blijken te zijn, aldus de financiële waakhond. De kosten van dit zogeheten advies zijn echter erg hoog.

De snelle toename van de telefoontjes en berichtjes is mogelijk doordat deze zogeheten signaalaanbieders met computergestuurde berichten werken. De systemen onthouden welke klanten toehapten en melken die vervolgens verder uit.

''Beleggers doen er goed aan zeer kritisch naar de voorgespiegelde rendementen en de kosten te kijken en bij twijfel niet met een signaalaanbieder in zee te gaan'', schrijft de AFM letterlijk. Ook sommige websites, aldus de AFM, waarop gehandeld kan worden in vreemde valuta, maken gebruik van signaalaanbieders en voeren orders direct uit. Beleggers betalen de website en de signaalaanbieder per transactie een vergoeding, ongeacht winst of verlies.