Nieuws/Binnenland
968823
Binnenland

Joodse belangenorganisatie waarschuwt PVV-voorman

Wilders in zee met de verkeerden

Geert Wilders ’verloochent zijn principes’ door op Europees niveau de samenwerking te zoeken met extreemrechtse en openlijk antisemitische partijen als het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ.

Daarvoor waarschuwt de Joodse belangenorganisatie CIDI in aanloop naar de Europese verkiezingen later deze maand.

Glijdende schaal

„Het is verontrustend dat Wilders als een blad aan een boom is omgedraaid”, vindt CIDI-directeur Esther Voet. „Altijd heeft hij gezegd niet met extreemrechts in zee te gaan, maar dat gebeurt nu toch. Het is een glijdende schaal”, constateert Voet. De FPÖ, opgericht door oud-SS’ers, wentelt zich nog ’in het bruine verleden’, aldus Voet. „Zij zijn echt nog niet in het reine gekomen met het verleden. In Oostenrijk is de situatie echt heel anders dan in Duitsland. Joden hebben helemaal niets goeds te verwachten van de FPÖ”, zegt ze.

Datzelfde geldt voor het Front National, waar Marine Le Pen weliswaar het stokje heeft overgenomen van haar vader en veroordeelde antisemiet Jean-Marie, maar waar volgens Voet het foute gedachtegoed nooit is aangepast. Vader Le Pen staat ’gewoon’ op de Europese lijst en kan dus zomaar samen met de PVV in de Europese bankjes terechtkomen. Bovendien is hij ook nog een erevoorzitter van het Front National. „Als hij echt de broek niet meer aan heeft, dan moet Marine Le Pen misschien maar eens tegen hem zeggen dat het tijd is om te vertrekken”, aldus Voet.

Wilders laat in een reactie weten ’niet bang’ te zijn om met extreemrechts in een hoek te worden geplaatst. Verder doet de PVV-voorman er het zwijgen toe. Wilders zoekt samenwerking met populistisch rechtse partijen in Europa om een blok te kunnen vormen in het Europees Parlement.