Nieuws/Binnenland
968842
Binnenland

Tot 3 jaar geëist voor homogeweld

Justitie in Parijs heeft celstraffen tot drie jaar geëist tegen de drie mannen die ervan worden verdacht Nederlander Wilfred de Bruijn en zijn vriend zwaar te hebben mishandeld omdat ze homo zijn.

'Hoofddader' Redouane K. (29) hoorde drie jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk tegen zich eisen. De eis tegen K. ligt het hoogst omdat hij De Bruin in zijn gezicht zou hebben geschopt. Tegen medeverdachte Abdelmalik M. (19) eiste de openbare aanklager 2,5 jaar waarvan eveneens één jaar voorwaardelijk. Een derde verdachte moet van justitie een half jaar de cel in. Hij deed zelf niet actief mee aan het geweld, maar deed ook niets om het te stoppen.

Homohaat geldt in Frankrijk als een verzwarende omstandigheid bij mishandeling. De drie verdachten beweren zelf dat ze niets tegen homo's hebben, maar de Bruijns vriend hoorde de aanvallers roepen: 'hé kijk, homo's!'

De Bruijn, bibliothecaris in Parijs, werd in april 2013 in elkaar geslagen toen hij met zijn vriend van een feestje kwam. De volgende ochtend kwam hij op het idee zichzelf te laten zien op Facebook. „Sorry dat ik dit laat zien, maar zo ziet homohaat eruit”, schreef hij. Een succesvolle actie omdat het beeld vele media haalde. Zijn portret werd ook meegedragen in demonstraties voor het homohuwelijk, die toen werden gehouden. Het homohuwelijk is er inmiddels wettelijk toegestaan.